il viso header

Verwijderen steelwratjes / fibromen

Wat zijn steelwratjes?

Steelwratjes zijn goedaardige bindweefseltumoren die een voorkeur hebben voor het gezicht (de oogleden), de hals, de oksels en de liezen. Ze zien eruit als slappe bobbeltjes op uw huid, soms letterlijk op een steeltje. Verwijderen van steelwratjes / fibromenMeestal hebben steelwratjes dezelfde kleur als uw huid of zijn ze lichtbruin. Steelwratjes komen veel voor, bij zowel mannen als vrouwen, af en toe zelfs met tientallen tegelijk. Ondanks de naam behoren steelwratjes niet tot de wrattenfamilie. Ze worden namelijk niet veroorzaakt door een virus – zoals echte wratjes – maar ontstaan spontaan. De medische naam voor steelwratjes is fibromen.

Hoe ontstaan steelwratjes?

Hoe steelwratjes of fibromen precies ontstaan is nog onduidelijk. Vooralsnog is er dan ook niets wat u kunt doen om ze te voorkomen. Wat eventueel een rol kan spelen is:

  • Genetische aanleg
  • Leeftijd – ze komen alleen voor bij volwassenen
  • Overgewicht / Hormonen – veel vrouwen krijgen ze na de menopauze
  • Schuren tegen kleding
  • Contact met sieraden

Behandeling

Hoewel steelwratjes geen gevaar vormen voor de gezondheid, laten veel mensen ze toch verwijderen. Vooral als ze op duidelijk zichtbare plaatsen zitten of als het er meerdere bij elkaar zijn, kunnen fibromen heel ontsierend zijn. Bovendien kunnen ze irriteren, vooral in de liezen en in de oksels. Een huisarts of dermatoloog kan ze heel eenvoudig verwijderen door ze met een speciaal schaartje af te knippen. Daar voelt u nauwelijks iets van. U kunt ze bij uw schoonheidsspecialist  weg laten halen door middel van elektrocoagulatie. Hierbij worden steeltjes doorgebrand. Wanneer mensen gevoelig zijn voor steelwratjes kan het nodig zijn dat de behandeling meerdere keren moet worden uitgevoerd, maar bij de meeste mensen volstaat een enkele behandeling.

Bel met Brenda voor een afspraak 06-24 54 89 60